czwartek, 5 lutego 2015

Їдуть автобуси або повернення до (надаремно) написаного



Не тільки церковні ЗМІ від кількох днів повідомляють про надзвичайну подію в житті УГКЦ. До Львова з «особистої захристії Папи Римського привозять унікальну реліквію – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа (Хустка Вероніки)». За одними повідомленнями ця реліквія 100 років не покидала Ватикану, за іншими тільки раз, торік на Всесвітній день молоді в Бразилії. На тому самому сайті в одній замітці це «оригінал» Хустки Вероніки, в іншій це реліквія «датована третім століттям». Ще інший сайт пише про п‘яте століття.
В дійсності Римське зображення Лику Христа виконане на дошці, отже не може бути справжнім Мандиліоном, Нерукотворним Спасом. Найдавніша згадка про нього походить з 1517 року. В тому часі було заборонено показувати його, щоб не створювати конкуренції іншій Хустці Вероніки, яку вважали автентичною. В останніх роках цю реліквію двічі показували в павільйонах Святого Престолу на виставках Ехро – в 2000-у році в Німеччині і в 2008-у в США.
В Соборі св. Юра у Львові реліквію  «цілодобово пильнують правоохоронці», а за її безпекою «Ватикан стежить через пряму відеотрансляцію в Інтернеті». Тіла і Крові Христових на престолі, крім ангелів і архангелів, «пильнує» сам священик, а реліквію з ХVI cтоліття правоохоронці.
Не таких рішень з «нагоди 25 річниці виходу церкви з підпілля, а також через початок війни» очікували від Риму греко-католики.
Справа реліквій в УГКЦ виявляється нескінченною історією - http://www.bogdanpanczak.blogspot.com/2014/05/blog-post_22.html  Хто є рушійною силою в ділі імпорту реліквій – єрархи чи прагматичні душпасттирі?
До «Лику Христа обіцяють прибути й 20 автобусів з вірними зі сходу України». Ця цифра не зробила на мені враження. Десять разів менша  мною потрясла. І певно зшокувала не одного читача сьогоднішньої «Газети Виборчої». Серед багатьох, хто ухиляється від мобілізації, були два автобуси з Гуцульщини, якими поїхали на схід, під крила Путіна.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz