piątek, 8 listopada 2019

Громадянин християнин


В п’ятницю 19-го тижня після зіслання Святого Духа в Посланні до филип’ян апостол Павло закликав: «Тільки поводьтеся достойно Євангелія Христового»(1,27). В коментарі з Єрусалимської Біблії (Новий Завіт, Видавництво «Свічадо», 2006) читаємо: «-поводьтеся достойно: первісне значення грецького терміна politeuomai є жити як громадянин, відповідно до міських законів. Нове місто Божого Царства має Христа  за царя, Євангеліє за закон і християнина як громадянина». В італійському перекладі (La Sacra Bibbia della CEI, „editio princeps” 1971) громадяни не пропали: «comportatevi da cittadini degni del vangelo». В інших їх нема.

На порталі zbruc.eu в рубриці «Медійні родзинки» поміщено уривок з розмови (з порталу Української правди) з відомим художником з Одеси Олександром Ройтбурдом: «Гадаю, якби президентом України вибрали Ісуса Христа, Будду з Магометом, Крішну з Вішною, все одно не ясно, як зберегти цю країну, перемогти корупцію, перетворити цю архаїчну націю на націю відповідальних громадян».

УГКЦ теоретично має ясність, як «зберегти цю країну». В своєму катехизмі «Христос – наша Пасха» вчить, що «Свята людина, яка живе любов’ю до Бога і ближнього в Дусі Святому, керується законом Божим і є взірцем законослухняного громадянина. Саме прагнення до святості і відкриває християнина для служіння ближньому і суспільству. Тому християнин і є творчим учасником громадянського суспільства»(921). За катехизмом, суть громадянського суспільства полягає у здатності його членів до «внутрішньої самоорганізації, відкритості й автономної діяльності задля спільного блага»(922). Наступне речення не є ще констатацією факту, бо Галичина мала б тоді нагадувати Баварію, але швидше за все «дорожньою картою» для шляху, який треба пройти: «У своєму суспільному вимірі Церква є взірцем громадянського суспільства, оскільки виховує християнина-громадянина, здатного відчувати потреби ближнього й належно відповідати на них».

Поки що з громадянськістю є проблеми і на мовному рівні. Тоді як для поляків participatory/civil budgeting це budżet obywatelski, в Україні він є громадським. І тільки на українськомовній версії офіційного сайту Вроцлава став громадянським.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz