niedziela, 5 lipca 2020

Голос мирянства


Гімнографія служби на Неділю всіх святих українського народу оспівує гармонійний, бажаний стан стосунків між усіма, хто творить Церкву Христову. На вечірні звучали слова про «всі хори архиєреїв-святителів», котрі «як вірні послідовники апостолів і добрі пастирі» вірно берегли доручене їм стадо, ведучи його дорогами правди, «не вагаючись і життя своє віддати за свої вівці». Наславник на «Господи, взиваю» перечисляє «мучеників й ісповідників, святителів, ієреїв, преподобних й усіх мирян», що Христа ради каралися по в’язницях і каторгах. Оспівується їхнє мучениче свідчення «перед небом і всією землею».

Коли читається ці стихири, написані наприкінці 80-их років ХХ століття українськими греко-католиками в діаспорі, мимохіть приходить думка, що подібну літургійну поезію могли тоді скласти польські римо-католики, котрі в 2020 році опинилися в ситуації протистояння заангажованих мирян і практично всієї Єпископської конференції. Вдаючись до невишуканої метафори можна сказати, що не один польський святий перевертається в гробі, бачачи, як в, м’яко кажучи, не надто прихильному Церкві італійському щоденнику з’являється цілосторінковий (за 7,5 тис. євро) заклик польських мирян до папи Франциска, щоб відбудував Церкву в Польщі. 

Причини такої десперації пояснює – сам не задіяний в акцію з закликом в «La Repubblica» – головний редактор квартальника «Вєнзь», двічі аудитор римських Синодів єпископів, в роках 2002-2008 консультор Папської ради у справах мирян, Збіґнєв Носовський. Як ревний католик він колись вважав, що проблему треба представити комусь вище, а той прийме слушні рішення. За його словами це виглядало так: «Я писав листи до мудрих єпископів. Далі: писав до офіційних органів. Розмовляв з офіційними органами, напр. з головою єпископату. Писав до Постійної ради єпископату. Розмовляв з кимось в римській курії. Врешті писав до папи. І навіть якщо я знаходив зрозуміння, то згодом виявлялось, що мій смпіврозмовник є так само безпорадний як я. Або не було жодної реакції, як у випадку папи». Носовський не знеохотився. Перетворився на журналіста-розслідувача. Результати його праці безперечно мали вплив  на прийняті нещодавно Римом рішення. 

Дуже швидко пройшов в Польщі процес, який можна віддати словами: із князів у грязь.

Який з цього урок для УГКЦ? Такий, що не треба чекати на чужі помилки, щоб на них вчитись. Ще в 2003 році мирянин Мирослав Маринович писав в книжці «Українська ідея і християнство», що «сьогодні Церква просто не має права, декларуючи вірність Святому Духові, миритися з очевидними фактами свого власного переродження», а голос мирянства, яке турбується про добро Церкви, єрархією має сприйматись «як помічний сигнал тривоги, а не як зухвала образа маєстату Церкви».



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz