poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Пора "деполонізувати" УГКЦ

 

Приповідка «З ким пристаєш таким і будеш» справджується в нашому церковному житті. Від поляків ми перейняли «Шість правд віри» і в наших молитовниках цей сумнівний внесок сусідського богослов’я стоїть перед «Двома головними заповідями любові» (більше тут: http://bogdanpanczak.blogspot.com/2016/09/blog-post.html).  І попри те, що в Катехизмі «Христос – наша Пасха» їх нема, продовжують «формувати»  образ Бога в головах і серцях греко-католиків в інших друкованих виданнях. Від сусідів навчилися говорити про «уділювання» Таїнств, хоч віддавна є авторитетний довідник, який просвічує в мовному полоні сущих - https://nz-theology.ucu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/01/poradnyk.2005.08.pdf?fbclid=IwAR2M1AAGa9ifSgfCgZUWqAnu7gNIZej6xmCJKO_d9FnMYHhSSwMkb6k_Mag На жаль, «Христос – наша Пасха» рясніє «уділюванням» (66, 465, 468, 505, 655).

І свіжа справа. Викликана музичним гуртом з Польщі, якого виступ на тернопільському фестивалі викликав моральну паніку і реакцію, яка притаманна польським католикам.  Того самого дня виходять дві заяви. Одна від імені УГКЦ і ПЦУ в Тернополі, другу підписує виконуючий обов’язки голови Конференції Єпископів РКЦ митрополит львівський. В першій написано про речі, які є «святотацькими», в другій мовиться про серця, які «наповнила біль». Заява латинників подумана по-польськи, і тому редактори Католицького Медіа Центру замінили «молитву винагородження» (польське wynagrodzenia) на «молитву відшкодування». Граматичний стиль першої засмучує.

Східні єрархи закликають організаторів фестивалю «дати собі звіт», римсько-католицький, переносячи церковний modus operandy з сусідньої держави, звертається «до органів державної влади, щоб нагадати про християнське коріння Європейської України», прохаючи їх, щоб стояли «на сторожі тієї культури, яку започаткувало Святе Хрещення Князя Володимира!».

Войцех Млинарський співав «Róbmy swoje», робімо те, що є нашим завданням. Якщо єрархи, єромонахи, єреї і діяльні миряни всіх конфесій стільки енергії і часу витрачатимуть на боротьбу з тими, кому самі мимохіть додають популярності, то забракне їх на головне – органічну працю над тим, про що мовиться в заявах: цінностями нашого народу, християнським корінням України.  

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz