sobota, 13 sierpnia 2022

Хресна дорога як шлях. Куди остаточно?

 

У слові в 158-й день війни Блаженніший Святослав говорив про псалми і заохочував, щоб ними молитися, «адже знаємо, що сам Ісус Христос, Пресвята Богородиця і всі ті особи, про яких читаємо у Священному Писанні, також молилися псалмами». Сказав також , «що всі Церкви, які зберегли апостольську традицію, формували молитовне життя своїх спільнот завдяки книзі Псалмів», і «усі наші богослужіння добового кола (вечірня, часи, утреня) розвинулися як моління псалмами». Нагадав, що «в нашому народі завжди вважалося обов’язком знати кілька псалмів напам’ять, зокрема покаянний 50-й («Помилуй мене, Боже») або 90-й («Хто живе у помочі Всевишнього»), які є молитвами-проханнями про Божий захист серед небезпек».

На щорічній Успенській Прощі, вже 68-ій, українські греко-католики США в неділю, 14-го серпня, зустрінуться  в Слотсбурзі. В молитовній програмі є: Вервиця, Божественна Літургія, благословення хворих, Молебень до Богородиці. І те, що стало «візитивкою» українських греко-католиків – Хресна дорога, яку вестимуть Отці Василіяни.

Напередодні молитимуться там греко-католики з Візантійської(Русинської) Католицької Церкви. Їхня програма охоплює Акафіст до Богородиці, Божественну Літургію, благословення хворих, Панахиду, Молебень до Богородиці.

В порівнянні з УГКЦ вони – «восточники». Не відклали до архіву Акафісту, не звершують Хресної дороги.

У слові в 166-й день війни Блаженніший Святослав сказав, що молитва «Богородице Діво» у формі Вервиці стала «найбільш знаною і популярною серед нашого Божого народу молитвою».

Якщо девізантинізація ітиме такими темпами (в Слотсбурзі це почалося в 2008-му - http://bogdanpanczak.blogspot.com/2021/07/blog-post_16.html), то Хресна дорога в неділю стане найбільш знаною і популярною формою святкування українськими греко-католиками Христового воскресіння. Це латинізація? Ні, бо латинський літургіст реагує здивуванням на вістку про Хресну дорогу в неділю. Це літургійно-богословська деформація.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz