wtorek, 6 sierpnia 2019

Два монастирі


Монахи Василіяни зі славнозвісного монастиря в Ґроттаферрата (Monaci Basiliani -Abbazia greca di San Nilo), що неподалік Риму,  запрошують (знаю про це з профілю на фб о. диякона Петра Сивіцького) на триденну підготовку до святкування празника Ґроттафератської Пресвятої Богородиці (четвер, 22 серпня), які проходитимуть від  19 до 21 серпня.

 В програмі тридення є утреня, Божественна Літургія, вечірня, посвячення олії, благальна молитва до Богородиці. В навечір‘я свята буде вечірня з литією, в день свята крім, звичайно, Божественної Літургії, вечірня, а на закінчення заходів благальна молитва, з відновленням устами мера містечка акту ввірення Богородиці, і хід з іконою. 

Монахи Василіяни з монастиря в Погоні, що на івано-франківщині, запрошують (знаю завдяки іншому користувачу фб) на Міжнародну прощу вервиці, що проходитиме в суботу і неділю, 14-15 вересня. В програмі в суботу є: «Урочисте внесення ікони Погінської Матері Божої, Молебень до Матері Божої Погінської, Співана вервиця (радісні таїнства), Молодіжна програма, Співана вервиця (світлі таїнства), Свята Літургія, Адорація Святих Тайн, Співана вервиця (страстні таїнства), Хресна дорога». Початок останньої суботньої події о год. 22.00.

Згідно з Кодексом Канонів Східних Церков обряд є «літургійним, богословським, духовним і дисциплінарним спадком – різним щодо культури та історичних обставин народів – який виявляється у способі практикування віри, властивому для кожної Церкви свого права» (кан. 28).

Наступний параграх перераховує обряди, про які йдеться в Кодексі. Вони походять з «Олександрійської, Антіохійської, Вірменської, Халдейської і Константинопільської традицій, якщо не стверджено щось інше».

В котрому з тих обрядів приписано Хресну дорогу о год. 22.00 в суботу? В котрому замість вечірні в навечір’я неділі відбувається адорація Святих тайн?

Бідкаємось, що Рим не хоче визнати нашого патріярхату. Обгрунтовано можуть нам відповісти: як довго будете Церквою свого несусвітнього обряду, в плеканні якого першу скрипку грають монахи, ми стверджуємо щось інше, ніж стан, який дозволив би це зробити.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz