czwartek, 1 października 2020

Сніжно-білий Ісус в курорті

 

Для мене це нульово-одинична проблема. Контраст, як між чорним тілом Христа на плащаниці, яку намалював для нашої семінарії проф. Юрій Новосільський, і  сніжно-білою фігурою Ісуса, яка лежить в «копії Гробу Господнього», яку відкрито в Трускавці.

26(13)-го вересня кожного року звершуємо «пам’ять оновлення храму св. Воскресіння Христа і Бога нашого». 27-го вересня 2020 року УГКЦ прибуло чергове – in spe – масово відвідуване місце паломництва. Крім незліченних Хресних доріг, дедалі популярнішими стають в Україні копії не Анастасіс/Воскресіння, згідно з lex orandi, але Гробу Господнього, як прийнято в західному християнстві. Щоб не було сумнівів, що це гріб, в трускавецькій конструкції покладено статую знятого з хреста Ісуса.

Владики Ярослава, котрий освятив нову ініціятиву курортної парафії, стосуються слова про безпорадність Церкви перед наступом кітчу, сказані варшавським єпископом-помічником Міхалом Янохою, визначним знавцем сакрального мистецтва:  „Nie widzę tego zbyt optymistycznie. Jestem przewodniczącym rady architektoniczno-artystycznej przy kurii i wiem, jak często ta rada jest bezradna. Jej rola jest dosyć ograniczona. Księża proboszczowie, bo głównie oni są inwestorami, czują się często bardzo samodzielnie. Oczywiście, w duszpasterstwie to może być wielka zaleta, ale kiedy ta samodzielność idzie w parze z brakiem wyczucia w dziedzinie plastycznej i jeszcze w dodatku nie ma się świadomości tego braku, więc nie korzysta się z konsultacji, to wtedy powstają rzeczy złe. Tym większa radość, kiedy uda się zrobić coś dobrego” („A piękno świeci w ciemności. Z biskupem Michałem Janochą rozmawia Ewa Kiedio”, Biblioteka „Więzi” tom 332, s. 213).

Трускавецька копія «чи не одна з найбільших в Україні». Там вже стоїть дванадцятиметрова статуя Ісуса Христа. Як повідомляє  Івано-Франківська архиєпархія УГКЦ, у селі Старуня Івано-Франківської області на пагорбі у центрі хресної дороги встановлять металевий 25-метровий хрест, який «має бути видно на десятки кілометрів довкола». 

Вистачить поглянути на сусідню з Україною державу, щоб побачити, що гігантоманія еклезіальних зовнішніх форм є обернено пропорційна до втілення євангельського духу в серцях людей.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz