sobota, 28 listopada 2020

Початок

 

Апостол Павло висловлює сьогодні (субота, 25-ий тиждень по Зісланні Святого Духа) своє здивування тим, що галати «так швидко покинули того», хто їх покликав благодаттю Христа, і перейшли на інше євангеліє»(Гал 1,6).

У Польщі також багато хто дивується тому, як зокрема молодь виражає своє ставлення до Церкви. Дивним є те здивування, бо вже кільканадцять років тому було чути голоси попередження, що Польщі, якщо не вчитиметься на помилках інших, не уникнути долі Церков, що, образно кажучи, з князів зійшли до грязі. На прикладі власної Церкви в Ірландії говорив і писав про це колишній ректор духовної семінарії ордену Місіонерів Африки, яка має свій осідок в Любліні. Його голос, як і немало інших, не був почутим.

Заангажований світський католик, головний редактор суспільно-богословського періодику, називає стан відносин між Римсько-Католицькою Церквою і власть імущими в Польщі церковно-державним конкубінатом. Відомий юрист, критик актуальної польської влади, назвав Церкву «скупником краденого». Ентузіазм очільників єпископату після нещодавного рішення Конституційного суду в справі абортів вражає, особливо якщо згадати, як смиренно була сприйнята ними відмова польського уряду створити бодай гуманітарний коридор для біженців з Сирії.

Більшість єрархів, духовенства і значна частина мирян у Польщі ментально неспроможна сприйняти те, що діється. Просто не вкладається в голові, як молодь може відкидати те, що є святістю для старших. Польських перекладачів енцикліки папи Бенедикта XVI «Spe salvi» таке думання підштовхнуло навіть до «виправлення» його висновку. Там, де папа написав, що «нові покоління можуть творити суспільство на основі знань і досвіду своїх попередників, так само як можуть користуватися етичною скарбницею всього людства»(24), в польському перекладі читаємо, що вони «мусять» будувати на основі досвіду своїх попередників. Ті, хто в кожному польському поколінні хотіли б бачити мітичне «покоління Івана Павла ІІ», не згідні з думкою папи Бенедикта, що «свобода передбачає, що в ухваленні основоположних рішень кожна людина і кожне покоління є новим початком».

Батько хлопця з сьогоднішнього Євангелія (Лк 9, 37-43) приписував його проблеми діянню нечистого духа. Симптоми вказували однак на внутрішню причину страждань хлопця. Так само впливові зовнішнього світу – Нетфлікса, взагалі зіпсованого Заходу, приписують те, що діється в Польщі з молодим поколінням. Якщо в перший день Різдвяного посту наважитись на якусь пораду, то хай  це буде заохота молитви словами Св. Єфрема: «Так, Господи, дай мені бачити гріхи мої, і не осуджувати брата мого».

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz