piątek, 22 grudnia 2023

Благословення як виклик

 

В останню середу (20 XII) візантійська Церква вшановувала священномученика Ігнатія Богоносця. Ведений до Риму на мученичу смерть, Ігнатій писав листи до Церков в містах, через які проходив. Церква в Римі «знайшла помилування у величі Отця Всевишнього і Його єдиного Сина Ісуса Христа», вона «предсідає в столиці Римського краю», є богодостойною, гідною слави, блаженства, похвали, успіху та святості, є «взірцем любові, дотримання Христового закону, що має ймення від Отця»(«Ранні Отці Церкви», Видавництво УКУ, Львів 2015. с.128).

Римська Церква, зокрема її єпископ, в останніх роках, особливо після 24 лютого 2022 року, не чула від мене слів похвали. Навпаки, я не вдавався до евфемізмів, критикуючи підхід папи Франциска до російської агресії супроти України.

Не маю проблем з декларацією Fiducia supplicans. Розумію, що Церква, яка «є взірцем любові/яка предсідає в любові» турбується про всіх, в кого є ще релігійні прагнення. Не обманюймо себе – нині в розвинутому світі це далеко не більшість.

Остаточно в кожному випадку йдеться про носіїв образу Божого.  «Я образ несказанної Твоєї слави, хоч і ношу язви гріховні» – це не єдина глибока правда про людину, які чуємо в похоронних піснеспівах.

Не за горами вже Богоявлення. І мабуть знову буду мати проблему. З «винахідливими» душпаситрями, які, турбуючись про тих, хто не зможе особисто прийти по водицю, у співраці з –(назва  міста)водоканалами освятять воду Великим водосвяттям у водозаборах/насосних станціях. «Таким чином, у цей день навіть вода, що тече з кранів жителів міста, наділена особливими властивостями» – повідомляла одна міська рада. «Йорданська вода має цілющі властивості – вона змиває усі негаразди та турботи, очищає душу від сумнівів та зневіри, а тілу дарує життєдайну енергію» – сказав урядовець з іншого міста. Невже в день Богоявлення в тих містах тільки п’ють воду з кранів? Опустімо тут завісу мовчання.

«Людина є дорогою Церкви» – цю ніби очевидну істину мусив пригадати св. Іван Павло ІІ в своїй першій енцикліці. Осіняючи хресним знаменням тих, хто за канонами не міститься в нормах, Церква не зійде на манівці.

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz