niedziela, 8 maja 2016

Христос - наша реліквія?



З реліквіями в Архикатедральному соборі св. Юра у Львові є як з фільмами Альфреда Гічкока. Як відомо, його фільм мав розпочинатись землетрусом, а потім напруження повинне зростати.  Після того, як на початку 2015 року привезено туди «оригінал» Нерукотворного образу Ісуса Христа, (див.  http://bogdanpanczak.blogspot.com/2015/02/blog-post.html, http://bogdanpanczak.blogspot.com/2015/03/blog-post.html )від світлої п‘ятниці до 27 травня там виставлено до почитання «унікальну реліквію – частинку плаща сотника Лонгина з найсвятішою кров’ю і водою Ісуса Христа, які витекли з Його пробитого боку на Голгофі». Цю святиню, як і Лик,  привезено з Ватикану.

Не вмію знайти слова, щоб назвати внесення до церкви у світлому тижні вельми сумнівної реліквії з часткою «крові і води Ісуса Христа». Хтось непричетний до християнства може спитати: навіщо вони тут годинами моляться, щоб вино називати кров‘ю того ж Христа, про якого ще кажуть, що воскрес із мертвих, коли мають тут її «оригінал». 

Боюсь своїх думок про Україну. Коли польські установи почали вимагати від кандидатів на студії, щоб українські документи були завірені апостилем, я з болем жартував, що це тому, що в Україні на базарі можна купити диплом нейрохірурга. А потім об‘явивися «Доктор Пі», випускник ПТУ маляр-штукатурник, який проводив «операції» на відкритому мозку. В списках реліквій, які зберігаються по всьому християнському світі, є безліч просто дивовижних. Надіюсь, що в найважливішому греко-католицькому храмі в Галичині, в місті Католицького університету не будуть виставляти до почитання нічого, що ставитиме під сумнів серйозність і автентичність Церкви, яка свій катехихм назвала «Христос – наша Пасха».

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz